Bildet: ordfører i Nannestad kommune Christian Bendz (t.v.), prosjektleder Ingar Tranum (midten) og ordfører i Ullensaker kommune Ståle Lien Hansen (t.h.) under markeringen.
Markeringen startet med innlegg på Jessheim rådhus, etterfulgt av omvisning ved det nye anlegget. Til stede var blant annet ordførerne i Ullensaker og Nannestad, representanter fra Avinor og samarbeidspartnere som har hatt en viktig rolle i planlegging og gjennomføring av prosjektet.
Det nye rensebygget gir en samlet kapasitet tilsvarende over 120 000 personekvivalenter, og er dermed dimensjonert for den sterke befolkningsveksten i regionen – helt frem mot 2050. Dette er et viktig steg i å møte både lokale behov og nasjonale miljøkrav.
Ny teknologi for bedre vannkvalitet
Gardermoen renseanlegg har siden 1998 behandlet avløpsvann fra både kommunene og Oslo lufthavn, inkludert oppsamlet avisingsvæske (glykol og formiat). Det har i hele denne perioden vært blant de få anleggene i Norge med særskilte krav til nitrogenrensing.
I det nye rensebygget videreføres denne funksjonen, samtidig som det er tatt i bruk ny teknologi for å møte skjerpede krav til fosforfjerning. Et sandfilter sikrer at anlegget når 98 % fosforrensing – et nivå som trolig gjør anlegget unikt i Norge.
I tillegg er det installert et nytt UV-anlegg som reduserer bakterieinnholdet i det rensede vannet til nivåer som forsvarer såkalt "badevannskvalitet" i den sårbare elva Leira.
– Gjennom god rensing av fosfor og nitrogen begrenser vi algeveksten og beskytter økosystemet i Leira. Vi legger også til rette for god håndtering av fremtidig belastning fra en region i sterk vekst. Dette er et viktig tiltak for en ren og levende elv, sier Ingar Tranum, som er ingeniør og har vært med på å lede prosjektet fra Ullensaker kommune.
Et eksempel for andre kommuner som møter strengere krav
Med skjerpede krav til avløpsrensing både nasjonalt og internasjonalt, og et nytt avløpsdirektiv på vei, står mange kommuner overfor store investeringer i sine renseanlegg. Gardermoen renseanlegg har allerede fått stor oppmerksomhet som et eksempel på hvordan man kan kombinere teknologisk oppgradering, høy rensegrad og regionalt samarbeid.
– Mange kommuner har vist stor interesse for anlegget, både for den høye rensegraden og måten vi har gjennomført prosjektet på. Det nye avløpsdirektivet vil stille strengere krav til nitrogenfjerning, en prosess vi har lang erfaring med, og som andre kommuner kan se til, forklarer Tranum.
Solid gjennomføring og godt samarbeid
Utvidelsen av Gardermoen renseanlegg er i hovedsak planlagt og gjennomført av Ullensaker kommune, med Nannestad kommune og Avinor som viktige samarbeidspartnere. Både Nannestad og Avinor har bidratt økonomisk, der Avinors andel er knyttet til rensing av oppsamlet avisingsvæske fra Oslo lufthavn.
Til tross for en krevende byggetid over tre år, og betydelig prisvekst i byggebransjen i samme periode, er prosjektet gjennomført innenfor bevilget ramme. De siste seks månedene har det pågått testing og innkjøring av det nye anlegget.
Se flere bilder her
Publisert: 28.03.2025 17:30
Sist endret: 22.04.2025 10:42