Brudeparets forberedelser
Er ekteskapsvilkårene oppfylt?
For å inngå ekteskap i Norge, må det først vurderes om ekteskapsvilkårene er oppfylt. Dette kalles prøving av ekteskapsvilkårene, og gjøres av folkeregisteret ved ditt regionale skattekontor. På bakgrunn av prøvingen, vil folkeregisteret utstede en prøvingsattest. Attesten er gyldig i fire måneder fra utstedelse. Alle spørsmål knyttet til prøvingen må rettes til folkeregisteret ved ditt regionale skattekontor.
To vitner under seremonien
Det skal være to vitner til stede under seremonien. Dette kan enten være forloverne, eller to andre myndige personer som paret har med seg. Kommunen kan stille med vitner, men da må dette avtales på forhånd.
Benytt riktig skjema for bestilling av vielse
Bestilling av vigsel gjøres ved å benytte skjema Kommunal Vielse-registrering, du finner lenke til skjema på denne siden.
Original prøvingsattest
Original prøvingsattest må lastes opp som en pdf-fil i bestillingsskjema. Prøvningsattesten kan også sendes i etterkant via eDialog på kommunens nettside (klikk her for innlogging til eDialog). Skal prøvningsattesten sendes i etterkant, må dette gjøres innen fristen dere får fra kommunen etter at tid og sted for vielse er bekreftet.
Vi sender deg en bekreftelse når tiden for din vielse er bestilt.
Språk og tolk
Vielsen foregår på norsk eller engelsk. Dersom en eller begge i brudeparet ikke snakket godt norsk og engelsk er det behov for tolk. Dette for at kommunen skal være sikre på at rettsikkerheten blir ivaretatt. På dagtid hverdag for innbyggere i kommunen betaler kommunen for tolk. For tolk på kveld, helg, ferier, og for par som ikke er bosatt i kommunen, betaler brudeparet selv for tolk. Kommunen booker kvalifisert tolk, og regningen sendes brudeparet i etterkant. Estimert pris på tolk hverdag dagtid er kr 2500,- per 19.06.24. Dersom vigsler er i tvil under vielsen om begge parter i brudeparet snakker godt nok norsk eller engelsk, der det ikke er booket tolk, kan vigsler avlyse vielsen.
Tid og sted
Det er hovedsakelig to dager i måneden vi tilbyr vielser. Vielser på andre dager og tider må avtales direkte med vigsler (ordfører/varaordfører). Vigsler tar selv, med utgangspunkt i prinsippet om likebehandling, avgjørelse om de kan delta på vigsel.
Vær oppmerksom på at lokalene på rådhuset ikke er spesielt godt egnet til vigsler. Det er begrenset med plass til gjester og helst ikke flere enn 6 gjester vil passe i vigsellokalet. Ullensaker kommune anbefaler derfor ekteparene å selv leie lokaler til vigsel.
Oppsatte dager for vielser ut 2024 (holdes mellom klokken 13.00-15.00):
August
Fredag 16.08.24
Fredag 30.08.24
September
Fredag 06.09.24
Fredag 20.09.24
Oktober
Fredag 11.10.24
Fredag 25.10.24
November
Fredag 15.11.24
Fredag 29.11.24
Desember
Fredag 13.12.24
Fredag 20.12.24
Oppsatte dager for vielser fram til juni 2025 (holdes mellom klokken 13.00-15.00):
Januar
Fredag 17.1
Fredag 31.1
Februar
Fredag 14.2
Fredag 28.2
Mars
Fredag 14.3
Fredag 28.3
April
Fredag 11.4
Fredag 25.4
Mai
Fredag 9.5
Fredag 23.5
Vielser andre steder
Ved vigsler i helg, kveldstid, skoleferier, og lokaler utenfor rådhuset, beslutter ordfører/varaordfører selv, med utgangspunkt i prinsippet om likebehandling, om de kan delta på vigsel. For slike vigsler skal det kreves gebyr til dekning av kommunens kostnader.
Seremonien
Møt opp i god tid
Brudefolk, forlovere og gjester bør møte opp 10-15 minutter før avtalt tid for vigsel. Dersom seremonien skal foregå på rådhuset kan dere møte opp i resepsjonsområdet.
Ha med gyldig legitimasjon
Brudeparet og vitner må vise legitimasjon før seremonien starter. Utenlandske statsborgere må i tillegg vise dokumentasjon på lovlig opphold i Norge.
To vitner
Det skal være to vitner til stede under seremonien. Dette er vanligvis forloverne, men det kan også være to andre myndige personer.
Mulig med personlig tilpasning
Selve seremonien bruker «Det borgerlige vigselsformularet», som er en tekst som vigsler leser under seremonien. Seremonien kan så tilpasses med for eksempel dikt og musikk utover dette. Men merk at det er opp til kommunen å vurdere hva de vil tillate av ekstra innhold.
Brudeparet ansvarlig for dekorasjoner
Brudeparet sørger for dekorasjoner, som for eksempel blomster.
Varighet
Seremonien varer vanligvis i 10-15 minutter.
Vigselmelding sendes til Folkeregisteret innen tre dager
Kommunen sender så en vigselsmelding til Folkeregisteret innen tre dager etter vielsen. Under vielsen får dere en kopi. Den fungerer som midlertidig vigselsattest inntil dere får den endelige i posten fra Folkeregisteret.
Kostnad
Gratis for egne innbyggere på hverdager i ordinær arbeidstid
Vielser på hverdager i ordinær arbeidstid er gratis for egne innbyggere.
Gebyr for brudepar som ikke er folkeregistrert i kommunen
Innbyggere fra andre kommuner må betale et gebyr på 1050,- kroner.
Gebyr for vielser etter ordinær arbeidstid og helg/helligdag/ferier
Vielser etter klokken 15.00 på hverdager, eller når det er helg, helligdag og skoleferie betales med et gebyr på 2000,- kroner.
Tolk
Kommunen betaler for tolk for innbyggere i Ullensaker kommune. For tolk på kveld, helg, ferier, og for par som ikke er bosatt i kommunen, betaler brudeparet selv for tolk. Kommunen booker kvalifisert tolk, og regningen sendes brudeparet i etterkant. Estimert pris på tolk hverdag dagtid er 2500,- kroner.
Kjøregodtgjørelse og andre utgifter
Kjøregodtgjørelse og andre utgifter belastes brudeparet dersom vielsen holdes på et annet sted enn det som er oppsatt av kommunen.
Annen informasjon
- Skatteetatens informasjon om ekteskap
- I 2009 fikk Norge kjønnsnøytral ekteskapslov. Dette innebærer at personer av samme kjønn kan inngå ekteskap.
- Tidligere inngått partnerskap kan omgjøres til ekteskap ved søknad til folkeregisteret.
Publisert: 08.12.2017 10:26:08
Sist endret: 22.10.2024 13:28