Innhold

GenereltUtseendeAvansert Generelt Bilde URL	 /EPiServer/CMS/Content/contentassets/20408f9304a44324a70521a84495a3c6/untitled-14.png,,88352?epieditmode=False   Bildebeskrivelse	 collage beredskap beredskapskoordinator OSL, flytoget, måler vannkvalitet og møte beredskapsledelsen Tittel	 Forhåndsvisning

Hva mener vi med en krise?

En krise er en uønsket hendelse som kan få alvorlige konsekvenser for deg, miljøet, materiell og/eller infrastruktur. Eksempler på kriser som kan føre til en beredskapssituasjon i kommunen er:

  • Strømmen er borte over lengre tid
  • Vannet blir avbrutt eller forurenset
  • Mobilnettet slutter å virke
  • Vei sperret slik at du eller nødvendige tjenester ikke kommer fram

Hva gjør kommunen i en beredskapssituasjon?

I en beredskapssituasjon skal kommunen ivareta befolkningens sikkerhet og trygget. Det betyr at vi skal ta sikte på å redusere risiko for tap av liv eller skade på helse, miljø og materielle verdier. Kommunen må derfor løse disse oppgavene, i tillegg til at den ordinære driften skal opprettholdes med de midlene kommunen har.

Kommunens ansvar for samfunnssikkerhet og beredskap

Hensikten med kommunal samfunnssikkerhet og beredskap er å legge til rette for å utvikle trygge og robuste lokalsamfunn. Kommunen har et generelt og grunnleggende ansvar for å ivareta velferden, sikkerheten og tryggheten til alle sine innbyggere, tilreisende, forbipasserende og andre som oppholder seg i kommunen til ethvert tidspunkt.

I et samfunnssikkerhetsperspektiv handler dette om kommunens ansvar for å:

  • Ivareta befolkningens sikkerhet og trygghet
  • Påse ivaretakelse av kritiske samfunnsfunksjoner og infrastruktur, både innen egne ansvarsområder og ovenfor andre leverandører av viktige funksjoner
  • Samordne på tvers av sektorene i kommunen
  • Være pådriver overfor andre samfunnssikkerhetsaktører
  • Ha god beredskap for å håndtere uønskede hendelser

Risiko- og sårbarhetsanalyse

Kommunen er pålagt å ha en risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS) i tråd med kravene i gjeldende lov og forskrift om kommunal beredskapsplikt. Analysen identifiserer og analyserer uønskede hendelser som har mulige store konsekvenser. Den gir sårbarhetsvurderinger i et helhetlig perspektiv og identifiserer risikoreduserende tiltak på et overordnet nivå.

Beredskapsplan

Kommunen er også pålagt å ha en overordnet beredskapsplan som vil være et hjelpemiddel for å kunne reagere rasjonelt og effektivt ved alvorlige hendelser. Beredskapsplanen tar sikte på å være en samordnet plan for kriseledelsen ved hendelser som går utover det den normalt er forberedt å håndtere.

I krisesituasjoner har kommunedirektør og ordfører fullmakter til å iverksette de kommunale tiltak som er nødvendige. Den kommunale kriseledelsen arbeider alltid som et supplement til de ordinære redningsressursene som politi, brann, ambulanse, sivilforsvar og eventuelt forsvar. Ved store hendelser er det politiet som vurderer og håndterer varsling til kommunen.

Overordnet beredskapsplan - Administrativ del

Det kommunale beredskapsrådet

Forskrift om kommunal beredskapsplikt § 1 pålegger kommunen å jobbe systematisk og helhetlig med samfunnssikkerhetsarbeidet på tvers av sektorer i kommunen, for å ivareta de grunnleggende samfunnsverdiene.

Plikten omfatter kommunen som myndighet innenfor sitt geografiske område, som tjenesteprodusent overfor egen befolkning og som pådriver overfor ikke-kommunale aktører med beredskapsansvar. Beredskapsrådet er en arena for ivaretakelse av denne plikten.

Beredskapsrådet er kommunens samarbeidsorgan i samfunnssikkerhets- og beredskapsspørsmål. Rådet skal være et forum for samordning og gjensidig utveksling av informasjon.

Rådet ledes av ordfører og består blant annet av kommuneoverlege, Øvre Romerike Brann og Redning, Politiet, Heimevernet, Sivilforsvaret, Mattilsynet, NAV, Oslo Lufthavn Gardermoen, sognepresten og Røde Kors. Andre kan innkalles til møter ved behov.

Beredskapsrådet innkalles til møte minst én gang hvert år.


Publisert: 28.08.2024 10:47:51
Sist endret: 28.08.2024 12:15