10. og 11. september - siste sjanse til å stemme!
Valgdagen 10. september (kl. 14.00 - 20.00) og 11. september (kl. 10.00 - 20.00)
Åpningstid i valglokalene 2023 er:
- Søndag 10.09.23 kl. 14.00 – 20.00
- Mandag 11.09.23 kl. 10.00 – 20.00
- Ta med id med bilde!
Lokale |
Krets |
Vesong/Bakke skole |
Åreppen krets |
Algarheim skole, flerbrukshall | Algarheim krets |
Nordkisa skole | Nordkisa krets |
Mogreina skole | Mogreina krets |
Gystadmarka skole | Skogmo krets |
Hovin skole | Hovin krets |
Ullensaker rådhus | Jessheim krets |
Alfhallen | Borgen krets |
Hvem kan stemme?
Stemmerett ved kommunestyre- og fylkestingsvalg
Norske statsborgere:
- fylt 18 år innen utgangen av 2023
Nordiske borgere
- fylt 18 år innen utgangen av 2023
- registrert bosatt i Norge innen 30. juni 2023
Andre utenlandske borgere
- fylt 18 år innen utgangen av 2023
- registrert bosatt i Norge siden 11. september 2020
Kilde: Valgloven
Stemmerett i Ullensaker kommune
For å ha stemmerett i Ullensaker må du ha folkeregistrert adresse i kommunen innen 30. juni. Dersom du nylig har flyttet til kommunen og meldt flytting etter 30. juni, vil stemmen din telle i den gamle kommunen din. Der du er bosatt 30. juni er der du blir ført opp i manntallet, som er oversikten over hvem som har stemmerett i kommunen.
Her kan du melde flytting og se din folkeregistrerte adresse
Står du i manntallet?
Manntall er en liste over alle personer som har stemmerett ved valg i Norge. Manntallet oppdateres fra Folkeregisteret og de fleste står derfor registrert i manntallet automatisk. Noen få personer må søke om innføring i manntallet, se mer om dette nedenfor.
I hht. Valglovens § 2-7, kan den som mener vedkommende selv eller noen annen uriktig er blitt innført eller utelatt fra manntallet i kommunen kreve at valgstyret retter opp feilen. Kravet skal være skriftlig, begrunnet og sendes til valg@ullensaker.kommune.no
Dersom du er i tvil om du står i manntallslisten, kan du sjekke listen hos oss.
Manntallet for kommunestyre- og fylkestingsvalget legges ut til offentlig ettersyn på servicetorget i Ullensaker rådhus fra ca. 15.07.23.
Hvem kan du stemme på?
Partier og kandidater
Oversikt over alle partiene og kandidatene du kan stemme på
Valgomat
Er du usikker på hva du skal stemme på? Vi som kommune kan ikke fortelle deg hvilket parti du skal stemme på, men vi ønsker at du deltar i valget slik at din stemme blir hørt. Derfor kan en valgomat være et nyttig verktøy for å finne ut hvilke partier som deler ditt syn og visjon for kommunen. Vi har lagt til lenker fra ulike valgomater nedenfor, noen har spørsmål spesifikt til Ullensaker og andre er nasjonale.
NRK sin Valgomat (Ullensaker)
TV 2 sin Valgomat (Nasjonal)
VG sin valgomat (Ullensaker)
Dagbladet sin Valgomat (Nasjonal)
Nettavisen sin Valgomat (Nasjonal)
NRK sin lokalvalgguide
NRK har laget en guide til valget
Hvordan stemmer du?
Slik stemmer du i Ullensaker kommune
Husk å ta med legitimasjon med bilde! (pass, nasjonalt ID-kort, førerkort eller bankkort med bilde)
1. Ta stemmesedlene du vil bruke: En (blå) for kommunestyrevalget og en (rosa) for fylkestingsvalget, hvis du ønsker å stemme ved begge valgene.
2. Du kan gi personstemmer til en eller flere kandidater dersom du ønsker det. Sett et kryss i ruten ved navnet til kandidatene du vil gi en personstemme. Du kan også skrive kandidatnavn fra andre partier/ grupper i et eget felt på stemmeseddelen. Hvor mange kandidatnavn du kan føre opp står på stemmeseddelen.
3. Brett stemmesedlene med partinavnet inn, og feltet for stempling ut – da kan ingen se hva du stemmer. Det skal ikke brukes konvolutt eller annet omslag rundt stemmesedlene.
4. Gå til en valgfunksjonær, og få et stempel på stemmesedlene. Dette er viktig for at stemmegivningen skal bli godkjent.
5. Legg stemmesedlene i valgurnen.
Slik styres Ullensaker
Politisk styrt organisasjon
Ullensaker kommune er en politisk styrt organisasjon. Det betyr at det er de folkevalgte som bestemmer kommunens prioriteringer.
Styringen endrer seg derfor etter hvert kommunevalg, basert på hvor stor oppslutning de ulike partiene får. Det er kommunevalg hvert fjerde år.
Formannskapsmodellen
Ullensaker kommune styres etter formannskapsmodellen. Det betyr at det er kommunestyret som er kommunens øverste politiske organ.
Kommunestyret
Kommunestyret består av 45 politiske representanter.
Hva er kommunestyret?
Kommunestyret er kommunens øverste organ. Her blir det tatt beslutninger i lokale saker som barnehager, barnevern, plan- og arealspørsmål, grunnskole, helse- og omsorgstjenester, kulturtiltak og renovasjon. I Ullensaker har kommunestyret 45 representanter som er valgt inn av folket. Når du stemmer er du med og bestemmer hvem som skal representere deg og dine interesser i kommunestyret.
Formannskapet
Formannskapet er det politiske organet som står for den daglige politiske styringen i kommunen. Her sitter det 11 politiske representanter.
Ordfører og varaordfører
Ordføreren leder både kommunestyret og formannskapet.
Varaordføreren rykker opp som ordfører dersom ordføreren midlertidig trer ut av sitt verv. I slike tilfeller vil varaordføreren ha ansvaret for ordførerens ordinære oppgaver.
Administrativ ledelse
Kommunedirektøren er øverste administrative leder i kommunen, og står ansvarlig overfor kommunestyret for hele den kommunale virksomheten. Kommunedirektør i Ullensaker kommune er Erling Kristiansen.
Kommunedirektørens viktigste oppgaver er å
- legge til rette for politisk styring av lokalsamfunnet og kommunens virksomhet
- styre og utvikle forvaltning, tjenester og tilbud
- styre og utvikle organisasjonen
Fylkestingsvalget
Nytt i valget 2023
Valget i 2023 for innbyggerne i Ullensaker er at de stemmer i Akershus fylke, ettersom Viken blir erstattet med tre nye Fylkeskommuner 01.01.2024. I Fylkestingsvalget stemmer du også på partiet og representantene du mener skal styre. Representantene kommer fra hele Akershus, ikke bare Ullensaker kommune. Noen partier stiller kun til valg i Fylkestinget, noen bare til Kommunestyret, og noen partier stiller til begge valg.
Fylkestinget
Fylkestinget er fylkeskommunens øverste organ. Fylkestinget tar beslutninger om blant annet videregående opplæring, fylkesveier, lokal kollektivtransport, og kulturtiltak.
Godkjente listeforslag til fylkestingsvalget i Akershus
Liste over hvem som stiller til valg i Akershus
Mer informasjon om valg
Valgdirektoratet
Informasjon fra Valgdirektoratet gå inn på www.valg.no
Valgresultater
Valgresultater fra tidligere valg se www.valgresultater.no og statistikk fra SSB Kommunestyre- og fylkestingsvalg (ssb.no)
Information in other languages
For information in English click here
Election brochure - various languages
Publisert: 28.10.2022 12:06:02
Sist endret: 06.05.2024 12:08