Hvilke type tjenester kan barneverntjenesten i kommunen bidra med?
Når et barn på grunn av sin omsorgssituasjon eller atferd har et særlig behov for hjelp, skal barnevernstjenesten hjelpe barnet og familien. Tiltaket skal være egnet for å møte barnet og familiens behov, og bidra til positiv endring i familien. Eksempler på tiltak kan være råd og veiledning, kurs i sinnemestring kan også gis i form av utvidet, miljøarbeider i hjemmet og opphold i fosterhjem eller på institusjon.
Kan jeg være anonym når jeg kontakter barneverntjenesten?
Barnevernet kan gi anonymitet til privatpersoner som melder bekymring til barnevernet. Du kan imidlertid ikke fritas for vitneplikten dersom saken skal behandles i fylkesnemnd eller domstol. Da opphører anonymiteten. Du kan ringe barneverntjenesten for å drøfte saker anonymt (det gjelder både private og offentlige personer). Da vil du få klargjort om det er en sak for barnevernet. Offentlige meldere kan ikke være anonyme.
Hva må en melding til barneverntjenesten inneholde?
En melding til barneverntjenesten er informasjon om at et barn har det vanskelig. Meldingen må inneholde barnets navn eller adresse. Det er ikke et krav at du har observert det som meldingen refererer til, men du bør kunne identifisere kilden til informasjonen. Et rykte blir ikke sett på som en melding. For at barnevernstjenesten skal kunne gjøre best mulig vurderinger av barnets beste er det viktig at bekymringsmeldingen er utfyllende og konkret. Dersom du er usikker, kan du ta kontakt med barnevernstjenesten for veilending.
Hva skjer etter at jeg har gitt en melding til barneverntjenesten?
Barneverntjenesten skal snarest, og senest innen en uke, gjennomgå innkomne meldinger og vurdere om meldingen skal følges opp med undersøkelser. Undersøkelse skal starte opp dersom det er rimelig grunn til å anta at det er behov for hjelpetiltak. Dersom den er åpenbar grunnløs og/eller dersom vilkårene i loven ikke er oppfylt vil barnevernstjenesten ikke åpne en undersøkelse.
Som privatperson får du kun beskjed om at meldingen er mottatt. Dersom du er offentlig melding får du i tilegg en tilbakemelding etter endt undersøkelse med informasjon om utfallet.
Når er det aktuelt å plassere et barn i fosterhjem eller lignende?
Barnevernslovens utgangspunkt er at barn skal vokse opp hos sine foreldre. Men noen ganger kan det være nødvendig at et barn flytter til et fosterhjem eller en barnevernsinstitusjon. Dette skal i utgangpunktet være midlertidig.
Noen ganger er foreldrene enige med barnevernet at det er best for barnet å ikke bo hjemme i en periode. Da kan barnevernstjenesten beslutte å tilby plassering i fosterhjem eller institusjon som et hjelpetiltak. Dette forutsetter at foreldrene samtykker til at barnet flytter.
Hvis barnevernstjenesten mener barnet blir utsatt for alvorlig omsorgssvikt og det er nødvendig og til barnets beste at de overtar omsorgen, skal de legge frem sak om forslag til omsorgsovertakelse for barneverns- og helsenemnda. I slike tilfeller må barnevernstjenesten først ha vurdert og konkludert med at frivillige tiltak ikke er tilstrekkelig til å sikre barnet en god nok omsorgssituasjon.
Har jeg rett til kontakt med barnet mitt hvis det blir plassert i fosterhjem eller institusjon?
Det er Barneverns- og helsenemnda eller domstolen som i utgangspunktet beslutter om det skal være samvær, og hvor mye samvær det skal være. Barnevernstjenesten kan bestemme at det skal være mer samvær enn det som Barneverns- og helsenemnda har vedtatt hvis de mener det er til barnets beste.
Får jeg som forelder noen form for bistand i barnevernssaken?
Rettssikkerheten til barn og foreldre blir høyt prioritert. Du kan ha med deg en støtteperson i møter med barneverntjenesten dersom du ønsker dette. I saker som går for fylkesnemnda for barnevern og sosiale saker eller det øvrige rettsapparatet, blir alle parter representert gjennom advokat som blir betalt av det offentlige.
Å fremme sak overfor fylkesnemnda om overtakelse av omsorgen for et barn, er et særdeles alvorlig tiltak som krever omfattende saksforberedelser. Det er strenge krav til dokumentasjon i slike saker.
Som part i en barneverssak har man rett til å klage på utfallet av en undersøkelse eller andre vedtak. Dette gjøres til Statsforvalteren. Det er ikke mulig å klage på at det er åpnet en undersøkelse.
Relevante nettsider
Publisert: 07.10.2019 12:37
Sist endret: 30.10.2024 13:11