Kortversjonen er at feilen er rettet, oppsett og filtre er forbedret, og de innebygde filtrene fungerer uavhengig av hvilket nettverk de digitale enhetene kobles til. Sikkerheten for elevene våre er altså ytterligere forbedret.

Filtertyper
Alle elev-PC’er har to filtre. Det første filtrerer på kategorier som gambling, nakenhet, pornografi, vold, selvskading, juksing kriminalitet m.m. Filter nummer to er et manuelt filter basert på anbefalinger fra Kripos. Dette filteret oppdateres manuelt når kommunen mottar nye anbefalinger fra politiet. Her legges det også inn andre URL som ønskes sperret, for eksempel sosiale medier. Dette filteret holdes løpende oppdatert.

Alle elever med nettbrett fra Apple har også to typer filter. Første filter er fra Apple og filtrerer ut vokseninnhold, mens filter nummer to er det samme Kripos-filteret som elev-PC’ene har. Her kan det også legges inn andre URL som ønskes sperret, for eksempel sosiale medier, og det holdes løpende oppdatert.

Forbedringer som er gjort
Det er rettet opp i konfigurasjonen som var med på å redusere sikkerheten på filteret på nettbrett og elev-PC’er. Vi har fjernet elevenes mulighet til å logge av Defender applikasjonen, som førte til at filter ikke fungerte etter hensikten på nettbrett. Videre har vi satt Safari som eneste nettleser på nettbrett, for å redusere mulighet til å komme seg rundt filteret. Det er også gjort noen forbedringer i oppsettet knyttet til pålogging, som sikrer korrekt elevprofil. IT-avdelingen har i denne prosessen rådført seg med både Apple og andre konsulenter, for å sikre så gode og trygge løsninger for elevene våre som mulig. Det er også gjennomført opplæring av IT-ansvarlige på skolene, slik at de kan få noe utvidet tilgang til å administrere nettbrett og PC’er på egen skole. Det er blant annet viktig at lærerne hjelper elevene med å rydde på nettbrettet eller PC’en, slik at ikke manglende lagringskapasitet hindrer nødvendige oppdateringer.

Til slutt vil vi minne om at teknologien kan hjelpe med å fjerne uønsket innhold, men det å gi elevene tilgang til internett vil alltid innebære risiko. Skolen må fortsatt ha fokus på nettvett hos elevene, slik at de blir rustet til å håndtere situasjoner hvor de får treff på skadelig innhold. Tekniske løsninger alene vil aldri være tilstrekkelig, men kan bidra til gode rammer for skolenes opplæring i digital kompetanse. Det er viktig at elevene opplever det trygt å si ifra til oss voksne om uønskede hendelser på nett. Ta kontakt med skolen hvis du opplever at ditt barn har blitt utsatt for skadelig innhold. Sammen med dere foresatte skal vi fortsette arbeidet med å utvikle elevenes digitale dømmekraft.


Publisert: 06.05.2024 22:05
Sist endret: 16.05.2024 13:33